Co dzisiaj jemy?

Paella Mixta

Dzisiaj w polski-hiszpańskiej kuchni potrawa wybitnie hiszpańska, chociaż niekoniecznie andaluzyjska - paella. Lokalnie nazywana "ryżem", przyrządzanym na różne sposoby. Nie będziemy się zagłębiać w odmiany paelli, bo tych informacji jest mnóstwo w internecie. Skupimy się na odmianie, jaką najczęściej przygotowujemy dla naszych gości, czyli paella mixta. Coś dla każdego. Kto nie lubi owoców morza, skupi się na kurczaku/indyku/króliku, kto nie je mięsa, z radością wsunie wielkie krewety, mule i zakąsi kalmarami.

Poniżej przepis i fotki

{plusone} {like}

Ryż, uduszony w tym wszystkim, z dodatkiem lokalnie dostępnych przypraw i prawdziwego szafranu, pogodzi wszystkich. Przepis na paellę jest dosyć prosty, chociaż Hiszpanie upierają się, żeby zrobić z tego majstersztyk i super wykwintne danie, które zasadniczo przyrządza Pan Domu. Jak w większości przypadków, sekret polega na świeżych produktach, dobrym naczyniu i odrobinie serca i radości od kucharza, jaką daje potem uznanie biesiadników.

Nasza paella słynie z wysokiej zawartości "cukru w cukrze" (młodsze pokolenia pewnie nie będą pamiętały tego kultowego w latach 70. tekstu Wojciecha Pokory z filmu Barei...). Czyli - podobnie jak nasze sushi - ryż uzupełnia potrawę, a nie dominuje. Przepis na paellę i więcej przepisów z polsko-śródziemnomorskiej kuchni naszej bazy znajdziecie tutaj. Jeśli czegoś jeszcze nie ma, piszcie do nas, lub zaglądajcie, regularnie dodajemy sprawdzone w bazie przepisy.